Wat is RSS? RSS staat voor 'Really Simple Syndication', een ingewikkelde term voor een gratis technisch hulpmiddel waarmee je je op de vernieuwingen van een website gratis kan abonneren. Zodra er, bijvoorbeeld, een nieuw boek of nieuwe CD/DVD van Iepers Kwartier uitgegeven wordt, krijg je daarvan vrijblijvend een seintje. Zo blijf je altijd eenvoudig, snel, gratis en vrijblijvend op de hoogte! Het grote voordeel voor jou is dus dat je jezelf heel wat surf- en zoektijd bespaart. Via een RSS-lezer kan je jezelf op zoveel RSS-feeds abonneren als je wil, van diverse websites en kanalen en over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je bepaalt het allemaal zelf.
Waar vind ik een gratis) RSS-lezer? Om de RSS-feed te kunnen lezen, heb je dus een RSS-lezer nodig. De meeste RSS-lezers zijn gratis. Eens je ze geïnstalleerd hebt, en je abonnementen hebt opgezet, heb je er geen werk meer aan. Er is een groot aanbod van RSS-lezers beschikbaar. Kies eerst je platform (online, via mail, op je pc) en selecteer vervolgens de RSS-lezer die je het handigst lijkt. Heb je meer keuze nodig, zoek even op Google.
RSS : HEEL PRAKTISCH : "Hoe begin ik er nu aan? " STAP 1: Kies een RSS-lezer Kies een RSS-lezer (op basis van jou voorkeur via internet, in je mail of in je browser) en maak een account aan. STAP 2: Zoek RSS-Feeds Ga op zoek naar RSS-feeds waarop je je wenst te abonneren (Iepers, Kwartier, Spring Produkties, online kranten, blogs, ...) STAP 3: Start je abonnementen Kopieer de URL van de RSS-feed van je keuze en kleef deze in je RSS-lezer bij Nieuw Abonnement.. Doe dit voor elke RSS-feed waarop je je wenst te abonneren. Voor Iepers Kwartier, klik je dus op 'Nieuw Abonnement' in je RSS-Reader en dan voeg je als URL toe : www.iepers-kwartier.be STAP 4: Lezen Van zodra er een RSS-feed geüpdate wordt, krijg je hiervan een bericht op je RSS-lezer. Via je RSS-lezer kan je doorklikken naar de website waarop het volledige artikel leesbaar is.
Waar vind ik nog meer RSS-feeds? Heel wat online kranten, blogs, vacaturesites en verenigingen bieden vandaag een RSS-feed aan.
Op het internet: deze internetsites beheren je RSS-feed in een overzichtelijke online pagina. · Google Reader · RSSReader · ...
Hoe herken ik een RSS-feed en wat doe ik ermee? Sites die een RSS-feed aanbieden, gebruiken allemaal het logo of , of maken een linkje om de RSS-feed weer te geven. Achter de tekst of de afbeelding ligt een hyperlink naar de pagina met de RSS-feed (voorbeeld). Deze pagina zit vol met codetaal en ziet er niet meteen leesbaar uit, maar wanneer je de URL van de RSS-feed in de adresbalk kopieert en vervolgens in je RSS-lezer plakt, krijg je een overzichtelijke pagina met het meest recente nieuws dat voor jou van belang is. In je RSS-lezer kan je een onbeperkt aantal abonnementen opstarten over de meest diverse onderwerpen. Elk 'abonnement' zal afzonderlijk getoond worden.
In je mailbox: deze programma's tonen de nieuwe RSS-feeds als mails in Outlook · Newsgator · RSS Popper · R-mail · ...
Via je internetbrowser: beheer je RSS-feeds in je browser. Klik op het RSS-icoontje dat je naast de URL kan zien.