RSS Feed
aantal bezoekers sinds 12/08/2012 :
 
 
welkom
op de website
van heemkundige kring

IEPERS KWARTIER

'Iepers Kwartier' werd opgericht in 1964 met als doel het opzoeken, verzamelen, bewaren en publiceren van alle mogelijke gegevens op historisch, genealogisch, folkloristisch en heemkundig gebied uit de stad Ieper, het Bisdom Ieper (1559-1801) en de omgeving, waarbij ook Frans-Vlaanderen niet vergeten wordt.

De vereniging geeft een driemaandelijks tijdschrift uit, “Iepers Kwartier” en een mededelingenblad. Daarnaast worden er ook voordrachten georganiseerd en verschijnen er geregeld boeken, verzorgd door de vereniging.

Geďnteresseerd in het verleden
van je omgeving?


Zoek wat je nodig hebt op deze site

of
wil je actief steunen dan kan je
lid worden van het Iepers Kwartier
en ontvang dan ook driemaandelijks
het interessant tijdschrift.
Nadat hij in 1995 en 1996 tweemaal door een hersenbloeding werd getroffen, publiceerde hij vanaf 1999 nog een viertal boekjes. Twee ervan stonden in verband met de geschiedenis van zijn eigen familie: Een gedachtenwisseling over bepaalde literaire prestaties van Victor De Lille en Octavie De Zutter voor hun huwelijk te Kanegem in 1894 en een woordje over Guido Gezelle (1999) en Enkele losse bespiegelingen rond Victor De Lille uit Maldegem en Octavie De Zutter uit Kanegem, voor hun huwelijk in 1894 (2000). Als laatste publicaties verschenen in de herfst van 2000 De Duitse schapers in West-Vlaanderen en in 2001 De verborgenheden van Beernem en de strijd van Victor De Lille om recht op rechtvaardigheid : een ridderverhaal van liever dan liefst en moorden (2001).
Op 9 januari 1998, ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie van het OCMW-Ieper, werd de toenmalige voorzitter van Iepers Kwartier, Karel M. De Lille in de bloemetjes gezet door OCMW-voorzitster Brigitte Dewulf.
Zijn interesse voor familiekunde blijkt ook uit de vele lezingen die Karel De Lille gaf voor onder andere de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, het Davidsfonds en ’t Iepers Kartier en de meer dan 140 kwartierstaten die hij opmaakte.

Karel De Lille werkte mee aan verschillende gedenkboeken, bijvoorbeeld voor het VTI van Ieper, het kerkwijdingfeest van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal en de muziekvereniging Ypriana.

Ook voor bijdragen aan een liber amicorum (o.a. voor Antoon Viaene, Jaak Verstappen en Raf Seys) vroeg men hem vaak een bijdrage te leveren.

In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging verzorgde hij enkele lemma’s.
Wijlen Karel M. De Lille, medestichter van de vereniging,
was vanaf 1976, tot aan zijn dood in 2002,
de bijzonder gedreven voorzitter van de heemkundige kring.

Karel De Lille werd geboren op 6 juni 1932 in Maldegem. Na studies aan het Klein Seminarie in Roeselare, behaalde hij het diploma van regent. Hij werd eerst leraar aan het college van Menen en gaf vervolgens les aan het Vrij Technisch Instituut van Ieper. Hij bleef er actief tot in 1989.
Voor deze werken kreeg hij officiële erkenning van het provinciebestuur van West-Vlaanderen in 1998 en van de stedelijke culturele raad van Ieper in 1999.
Karel De Lille overleed op 27 februari 2002 in Ieper.

Literatuur: *  Karel M. De Lille, door Pieter Jan Verstraete, in VWS-Cahiers 36(2001)206;
* Gepassioneerd door het verleden. Heemkundige en ex-voorzitter van de cultuurraad Karel De Lille overleden, in Het Wekelijks Nieuws West, vrijdag 1 maart 2002; * Onze voorzitter Karel M. De Lille aan de eer, in Iepers Kwartier 38(2002)1 blz.1-6; * Karel M. De Lille, door Jooris van Hulle in: Lexicon van West-Vlaamse schrijvers (2008)1 blz.57